World Orchestra v Rudolfinu

WORLD ORCHESTRA GRZECH PIOTROWSKI – SYMPHONY STU – PRAHA RUDOLFINUM

Velvyslanectví Polské republiky v Praze srdečně zve na výjimečný symfonicko – jazzový koncert World Orchestra Grzech Piotrowski – Symphony STU dne 15. listopadu 2018 ve Dvořákově síni Rudolfina.

V první části koncertu zazní Symfonie STU, kterou zkomponoval Grzech Piotrowski u příležitosti 100. výročí znovuzískání samostatnosti Polska, v provedení 53členného symfonického orchestru World Orchestra. Symfonie STU měla premiéru dne 3. března 2018 ve Velkém divadle Národní opery ve Varšavě. Pražský koncert bude její druhé představení.
Ve druhé části koncertu zahraje World Orchestra skladby z desek „World Orchestra“ a „Live in Gdańsk“ a fragmenty Symfonie „Lech, Čech a Rus“.
Jako sólisté vystoupí: Grzech Piotrowski (saxofon), Wiesław Piergorólka (dirigent), LRK Trio (jazzové Trio z Moskvy), Ruth Wilhelmine Meyer (vokalistka z Norska), Espen Leite (akordeonista z Norska), Marta Matuszna Wejchenig (folková vokalistka z Polska), Monika Kuczera (klasická vokalistka z Polska), Sebastian Wypych (kontrabas), Stanisław Jan Klemens Słowiński (housle), Krzysztof Gradziuk (bicí), Marcel Comendant (moldavský cimbál), Adeb Chamoun (frame drums – Sýrie), Rasm Al-Mashan (vokál orientu – Jemen).

World Orchestra založil Grzech Piotrowski v roce 2009, ale práce na jeho vzniku sahají až do roku 1992. Je sestaven z vynikajících sólistů ze světa jazzu, klasiky, etna, folku i otevřené improvizace. Jeho členy jsou umělci z Evropy, Asie, Afriky a obou Amerik. Těžko lze nalézt odpovídající definici nebo některou z přijatých šablon pro tuto hudbu, neboť slučuje mnoho zdrojů, sahá až k nejstarším kořenům a každý koncert World Orchestry je výjimečným cestováním. Sám autor nazývá svou hudbu jako filmovou improvizovanou.

Hlavními partnery a sponzory koncertu jsou: Velvyslanectví Polské republiky v Praze, hlavním partnerem je Unipetrol ORLEN Group a sponzoři: Synthos Chemical Innovations, PKO BP, Klub polského byznysu v České republice, Ministerstvo národní obrany PR.