10. – 15. 10. 2019

6. ročník 3Kino 2019

Šestý ročník festivalu proběhne v termínu od 10. do 15. října 2019. Slavnostní zahájení a vybrané premiérové projekce se budou odehrávat na nejprestižnějších místech kulturní mapy Prahy – v kinech Lucerna a Světozor. Věrni ale nadále zůstáváme i našemu tradičnímu kinu Atlas, v jehož dvou kinosálech si budete moci do sytosti vychutnat další festivalové projekce včetně několika workshopů. Připravujeme také řadu novinek a překvapení v podobě bohatého doprovodného programu (divadelní vystoupení, koncert, výstava). Denní program bude zveřejněn několik týdnů před festivalem.

Hlavní téma: „Ostrovy svobody“

Hlavní téma festivalu 3Kino – „Ostrovy svobody“. V letošním roce uplyne 30 let od konání Festivalu nezávislé československé kultury v polské Vratislavi a od zásadních demokratických změn v našem regionu. „Ostrovy svobody“ budou leitmotivem festivalu pro rok 2019. Chceme tím připomenout, jak důležitou roli hrálo Polsko pro celý region střední Evropy v touze po svobodné tvorbě. Téma svobody považujeme za velmi aktuální a zároveň dostatečně široké, aby jej tvůrci mohli uchopit z mnoha stran.

3Kino 2019 – soutěžní festival

Od letošního 6. ročníku budeme v rámci soutěžního festivalu, zaměřeného na novinky středoevropské kinematografie, udělovat ceny v kategorii hraný film. Je nám velkou ctí oznámit, že festival Filmové babí léto / Babie lato filmowe (Třinec, ČR), který se od roku 1993 věnuje filmařským prvotinám, bude nově pořádán pod křídly našeho festivalu. Od roku 2020 budou ceny udělovány v Praze, tedy již v rámci festivalu 3Kino.