Agnieszka Holland: Ráda pracuji s herci, kteří mají odvahu a inteligenci (rozhovor)

Pan Jones /Obywatel Jones/ Mr. Jones

Životopisný / Thriller / Drama

Polsko / Velká Británie / Ukrajina, 2019, 141 min

13.10./ kino Lucerna, VSTUPENKY ZDE

 

Festival polských filmů v Gdyni zahájil nový film Agnieszky Holland Mr. JonesSnímek sleduje mladého velšského novináře Garetha Jonese (James Norton), který se v roce 1933 vypraví do Moskvy, aby udělal rozhovor se Stalinem na téma modernizace v Sovětském svazu. Poodhalí ale trochu jinou pravdu o stalinistickém Rusku, než jakou prezentují média…
Čeští diváci uvidí film v říjnu v rámci 6. ročníku festivalu 3kino pod názvem Pan Jones. Dalším očekávaným filmem polské režisérky je v Čechách natáčený Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli, jehož premiéra je plánována na únor 2020. Na gdyňském festivalu jsme s režisérkou Agnieszkou Holland hovořili o obou těchto filmech, ale také o jejích názorech na současnou polskou a českou filmovou tvorbu.

Agnieszka Holland na place filmu Mr. Jones

Festival v Gdyni letos uděluje Platinové lvy režisérovi Krzysztofovi Zanussimu, vedle kterého jste začínala svou filmovou kariéru. Jak na tu dobu vzpomínáte?

Myslím, že hlavně on na to musí vzpomínat jako na něco velmi těžkého. Byla jsem nesnesitelná!

Jak to?

Pracovala jsem jako jeho asistentka a byla jsem tehdy šíleně kritická a namyšlená. Měla jsem těsně po konci školy a myslela jsem si, že já bych spoustu věcí udělala líp než on. Byla jsem opravdu dost arogantní, ovšem snažila jsem se mu dávat hodně. Kdybych takového asistenta měla já, tak bych ho asi vyhodila. Potom jsme se skamarádili. Krzysztof Zanussi byl pak producentem mých filmů Julie se vrací domů a Přes kosti mrtvých. Velmi si ho vážím a mám ho ráda. A je mi líto, že jeho tvůrčí skupinu a s ní i další najednou zlikvidovala vláda. Nevím, co přesně chtějí udělat, ale vnímám to jako zásah do tvůrčího pluralismu polské kinematografie. Polský film nechávali kromě dokumentární tvorby zatím víceméně na pokoji, ale obávám se, že teď do něj začali zasahovat.

celý rozhovor zde