Centrum Prahy láká na světové filmové premiéry, filmy nominované na Oscara a výjimečné debuty středoevropské kinematografie.

9. ročník středoevropského filmového festivalu 3KinoFest již za necelý měsíc

Centrum Prahy láká na světové filmové premiéry, filmy nominované na Oscara a výjimečné debuty středoevropské kinematografie. Slavnostní odhalení nově objeveného obrazu Tamary Łempické se také odehraje ve světové premiéře. Secesní pasáž ve Vodičkově ulici ožije doprovodným programem. 

Soutěžní festival uvede letošní nejzajímavější filmy z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. Zároveň do centra hlavního města přenese v první polovině listopadu to nejlepší ze středoevropské kultury. „Poslední ročníky nás přesvědčily, že návštěvníky baví žánrová pestrost a různorodost. V několika následujících dnech uzavíráme nominace do soutěžní sekce a již teď mohu prozradit, že divákům nabídneme tři celosvětové filmové premiéry i to, že besedovat s diváky budou významní zahraniční hosté (viz program), například kameraman a režisér Adam Sikora na téma Franz Kafka a Bruno Schulz,“ říká ředitel 3KinoFest Vavřinec Menšl. Městská knihovna na Mariánském náměstí se tak na více než týden stane filmovým centrem. Pasáž domu U Nováků (Vodičkova 30) oživí výstavy, diskusní pořady a speciální filmové projekty v 3KinoCentrále (V Jámě 699/1).

Dalším lákadlem doprovodného programu je festivalový klub v pasži, kterým se každoročně stává Knihkupectví a bar Řehoře Samsy. Bude možné si také např. zacvičit relaxační jógu na filmovou hudbu pod vedením herečky Petry Špindlerové, či se zúčastnit vernisáže výstavy prodejní výstava fotografií Oldřicha Škáchy, dvorního fotografa Václava Havla.

Samotný zahajovací večer 3KinoFestu bude nejen pro filmové fanoušky. V jeho rámci bude poprvé po sto letech vystaven znovuobjevený obraz polské malířky Tamary Łempické. Kritici ji řadí mezi nejvýznamnější umělkyně minulého století a její obrazy jsou  mezi sběrateli mimořádně ceněny. „Portrét ženy s hochem od Tamary Łempické bude k vidění jen po dobu 24 hodin. Chtěl bych na tomto místě poděkovat prof. PhDr. Ivo Bartečkovi, CSc., jehož prostřednictvím můžeme tento unikátní olej na plátně veřejnosti poprvé po sto letech představit,“ doplňuje Vavřinec Menšl. Obrazy Tamary Łempické se prodávají v řádech milionů euro a má je ve své sbírce například Madonna, Jack Nicholson či Barbra Streisand.

Kompletní program naleznete ZDE

3KinoFest
9. ročník soutěžního filmového festivalu 3KinoFest se koná od 9. do 18. listopadu. Byl založen v roce 2013 a již od počátku klade důraz na propojování středoevropské kultury. Za dobu existence přivezl do ČR téměř 500 filmů, hostil více než 350 významných osobností středoevropské kinematografie a je tak řazen mezi respektované filmové festivaly v centrální Evropě.

https://www.3kino.cz/

https://cs-cz.facebook.com/3Kino/